zaterdag 29 september 2012

Koffertje hier, koffertje daar

Koffertje hier, koffertje daar. Hé, wat zijn al die spullen daar?

Een koffer wordt meestal gebruikt om mee op reis te gaan: om kleren en spullen in weg te bergen. Ik moet eerlijk zeggen: het is een handige en praktische uitvinding. Maar in de kleuterklas gaan we niet zeulen met een koffer kleren, wij weten daar wel leukere dingen mee te doen! 


Voorkant koffer
Voor het vak beeld kregen we de opdracht een rituelenkoffer te maken. Maar wat moet een rituelenkoffer juist voorstellen? Dat vul je zelf wat in: gebruik je het om je muziekinstrumenten in weg te bergen, om een activiteit in te leiden... Je kan veel doen met een simpele koffer. Maar wij hadden de eer en het genoegen deze op een creatieve manier te schilderen. De voor- en achterkant moesten iets met elkaar te maken hebben. Dus ben ik naar de bib gestapt en bekeek enkele leuke figuren op de voorpagina van de prentenboeken. Ik had enkele zeer leuke figuren gevonden, tot ik naar de uitwerking en de schildertechniek begon te kijken. Dus kon ik al beginnen aan een volgende selectie, tot ik nog met 2 boeken overbleef. Dus begon ik al te kijken naar prenten die ik eventueel kon linken. En met wat knip en plakwerken heb ik die gevonden. De beslissing is gevallen: het wordt een muis. Nu nog een leuke kleur vinden voor de achtergrond. En daarvoor moest ik niet ver zoeken: een fris groen kleurtje. voila, alles is beslist. Nu kan de uitwerking beginnen.
Achterkant koffer

Eerst en vooral heb ik de koffer wat moeten afschuren, zodat de grondlaag goed kon aangebracht worden. Na een goeie grondlaag ben ik met een projector beginnen werken: de prenten waren bijgeknipt en afgedrukt op transparanten en nu kon ik de tekening zachtjes in potlood overbrengen op de koffer. 


Detail van de figuur

Zijkant van de kofferEn dan volgden de schilderwerken: de grote stukken zijn snel klaar, tot je aan de figuur, schaduwen, lijntjes en details begint. Met heel wat geduld en een grote helpende hand van mijn vader is het toch een heel speels eindresultaat geworden.
Ik heb het zo opgevat: aan de voorkant zie je de muis die iets uit de kast haalt, en aan de achterkant heeft de muis dat 'iets' vast. 

Ik hoop veel plezier te beleven met deze koffer!

2 opmerkingen:

  1. leuk!!! Waar heb je zo'n koffertje gehaald??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op rommelmarkten kan je vaak zo'n koffers kopen. De sloten zijn dan soms wel wat kapot, maar even bij de schoenmaker langsgaan. En dan is het zo weer gefikst

    BeantwoordenVerwijderen