zaterdag 29 september 2012

Ik wil geen viezeltje zijn, een eerste stage- ervaring in de 2e kleuterklas

Dag allemaal

Na lange tijd ben ik terug. Het was namelijk zeer druk gedurende de opleiding naar stages, blok en de examens  toe. Heel leerrijk allemaal. Daarover wil ik toch leuke dingen samen met jullie delen. In maart had ik mijn eerste echte stage- ervaring. Wat was dat een spannende boel! 

We werden overstelpt door hopen informatie, richtlijnen... om een stage degelijk voor te bereiden. We wisten niet goed waar eerst begonnen, maar stilaan kwamen de voorbereidingen op gang en vertrokken we richting het echte viezeltjes- avontuur. Activiteitenvoorbereidingen werden zo zorgvuldig mogelijk gemaakt (in onze ogen toch), werden verbeterd en herwerkt. Een hele klus, maar na veel brainstormwerk, samenwerken, uitwerken, uitschrijven, knutselen en prullen zijn we toch tot een mooi eindresultaat gekomen. Een resultaat waar we trots mogen op zijn. Na alle voorbereidingswerk komt de grote uitdaging: alles zo goed mogelijk overbrengen naar de kleuters. Je wil alles zo goed mogelijk doen, zo rustig mogelijk blijven, maar dat lukt niet altijd even goed. 

Mijn eerste dag dat ik volledig voor de klas stond. Veel slaap zat er niet in die nacht, ik heb zeker wel 10 keer gecontroleerd of ik wel al mijn spullen bij me had: muziekinstrumenten, t-shirts, prentenboeken, touw, papier, petflessen, dopjes, vodjes... Alles om mijn viezeltjesthema te laten leven in de klas. Daar ging ik dan, met enkele kilo's materiaal. De klas werd zorgvuldig klaargezet en daar is het belsignaal. Mijn hart klopte in m'n keel wanneer ik de speelplaats opliep om de 2e kleuterklas te halen. Maar de kleuters stelden me precies op mijn gemak. Ze wisten dat ik nu een hele week voor de klas zou staan en  waren blij me terug te zien na mijn 2 of 3 observatiedagen. Zij waren alvast dolenthousiast. De kleuters werken mee, het onthaal verliep redelijk goed, met wat zenuwen diep vanbinnen. Alles kriebelde in mijn buik. Wat vond ik het een zalig gevoel om de kinderen in de klas te laten komen en het daarna stil te maken en mezelf voor te stellen. De kleuters hingen aan mijn lippen en wilden vanalles weten. Er is maar 1 manier om op hun prangende vraag een antwoord te krijgen, en dat is vragen afvuren op juf Emma: ' Hoelang blijf je in onze klas juf?', 'Waarover leren we deze week?'... Na het onthaal volgde het verhaal van opa Jan die zijn huis schoonmaakte. De kleuters keken gefascineerd naar de prenten, antwoordden op mijn vragen en wilden alles weten over het 'viezeltje- zijn'. En daar trad ik samen met de kleuters het viezeltjesavontuur binnen. 

De stage was gebaseerd op 2 boeken: 'Opa Jan maakt zijn huis schoon' als hoofdverhaal en 'Viezeltje' als nevenverhaal. We deden samen een waarneming over hoe vlekken kunnen ontstaan, van welke materialen de vlekken niet meer uitgaan, van welke wel. Daarvoor mochten ze vrij experimenteren op mijn t- shirts. Deze werden door mij opgehangen in de klas en telkens waren de kleuters verwonderd over hun eigen vlekkenwerk. 
De kleuters leerden hoe je op een leuke manier met verf en ecoline vlekken kan maken op een blad papier. En samen creëerden we een poetsrobot die al het vuil uit de klas kon zuigen. Ze mochten kleine details uit de prenten boeken zoeken aan de hand van kleine kaartjes, zodat ze het verhaal helemaal beet hadden, en eens oog hadden voor de kleine dingen. 
Ik stelde een poppenspel voor, waarbij ik het konijn zelf had gemaakt. De kleuters waren verwonderd over hoe ik mijn konijn in elkaar had gestoken. Ze wilden nog meer van al die dingen, maar een week duurt niet langer dan 5 dagen. 


En voor je het weet is het vrijdagnamiddag 15u, het moment waarop je stage ten einde loopt , de kleuters met een grote lach naar papa of mama toelopen en nog eens zwaaien naar mij. Met een goed gevoel ruim ik de klas op en ga ik vol nieuwe ervaringen terug naar huis en begin stilaan weer te verlangen naar de volgende stage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten