donderdag 12 april 2012

Mijn weerkoffer

We kijken door de ruiten,
welk weer is het buiten?
Zien we de zon of zien we wolken?
Hangt er veel mist of is het regen?
Is het erg koud of valt er wat sneeuw?
We kijken door de ruiten,
welk weer is het buiten?

Zoals je misschien al een vermoeden had, kregen we een hele opdracht: een weerkoffer maken. Dit moest zeker aanwezig zijn in de koffer: 
-   Een weerkalender
-   3 instrumenten om het weer te meten
-   Een element om de weervrouw of weerman van de dag mee te tooien

Begin er maar aan zou ik zo zeggen. Om alles in op te bergen heb ik een oude valies gebruikt. Die heb ik beschilderd met een landschap. Kleuters krijgen de kans om een boom die per seizoen van toepassing is op de valies te kleven. Zo is er ook een element van 'het weer' aan de buitenkant van de koffer te zien is.

Om mijn weerkalender te maken heb ik beslist om met dunne platen hout te werken. Een groot deel ( 40 cm lang) en 2 kleinere delen (20 cm lang). Daarop bevestig ik de symbolen van de dagen van de week. Daaronder kunnen de kleuters het symbool voor het weer van de dag hangen dat van toepassing is. Om dit alles netjes te kunnen opbergen kunnen de buitenste delen op het grote deel geklapt worden. Ik zorgde voor een fris kleurtje zodat alles aantrekkelijk is. 

Om de regen op te meten maakte ik een plaat (zelfde afmetingen) waarop ik een regenbeker bevestigd heb. Daarnaast gebruikte ik 3 symbolen om aan te tonen hoeveel het geregend heeft. 

Om de temperatuur te meten ging ik zowat hetzelfde te werk: een houten plaat waar ik de thermometer aan bevestig en daarnaast weer aantoon met mijn symbolen hoe warm het die dag al dan niet is.


En als laatste meetinstrument maakte ik een windmeter. Heel eenvoudig met een houten stok waar 4 gaten zijn ingeboord. Met nylondraad heb ik 4 stroken gelamineerd papier bevestigd. Aan die stroken zijn nog stukjes lood bevestigd. Dus wanneer het waait kan je zien welk strookje (het meest) beweegt en kan je uitmaken hoe hard het waait. Op de stroken zijn ook nog symbolen bevestigd om aan te tonen hoe hard het waait. Ik hoop deze koffer veel te kunnen gebruiken, want ik ben alvast trots op het vele werk en het resultaat! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten