donderdag 28 maart 2013

Max uit zoutdeeg

Vanuit het vak beeld kregen we de opdracht een figuur uit zoutdeeg te maken. Dit moest geplaatst worden in een deksel van een schoendoos. Ik ging op zoek naar een prentenboek met mooie prenten. Na wat kritisch zoekwerk kwam ik uit op 'Max en de ballon'. In het midden van het prentenboek stond een heel mooie prent, met een sobere achtergrond. Precies wat ik zocht dus! Eerst schilderde ik mijn deksel, helemaal uit de vrije hand. En toen kwam het zoutdeeg aan de beurt. Ik gebruikte dit gemakkelijk recept
  • 3 tassen bloem
  • 1 tas water
  • 1 tas zout
  • een scheut olie
Je mengt alles bij elkaar tot je een stevig deeg krijgt. Je moet er wel voor opletten dat je deeg droog genoeg is (eventueel wat bloem bijdoen) voor je het uitrolt. Nog een handige tip is om eerst wat bloem te strooien op het oppervlak waarop je jouw deeg gaat uitrollen. Ik heb mijn deeg uitgerold tot ongeveer een dikte van een halve centimeter. De prent van Max en de ballon heb ik ingescand en op een goede grootte geprint en uitgeknipt. Met een aardappelmesje ben ik heel voorzichtig in het deeg gaan snijden.
Als de figuur uitgesneden is leg je die heel voorzichtig op de bakplaat. Ik heb een voorverwarmde oven van ongeveer 180°C gebruikt om het deeg te bakken. Dit heeft ongeveer een uur in de oven gezeten. Mijn figuren zijn niet helemaal plat gebleven, maar het resultaat is wel leuk. Precies een echte ballon. Het touwtje heb ik niet geschilderd, maar heb een echt touwtje gebruikt, om het wat meer visueel te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten