dinsdag 26 februari 2013

Dit is geen doos, maar zoveel meer!

Eindelijk is het weer bijna zover: stage lopen. En dit keer loop ik stage in een 1e kleuterklas waarbij we opgelegd werden van school om het thema dozen uit te werken. Hierbij vonden we een zeer leuk boek: 'Dit is geen doos'. Het is een prentenboek met zeer weinig tekst, waar je dus heel wat mee kan aanvangen. Het boek maakt duidelijk dat een doos niet enkel een doos moet zijn, maar een doos kan je gemakkelijk ombouwen tot een berg, een auto, een robot... Dit biedt dus heel wat mogelijkheden naar knutselwerkjes!




De stagevoorbereidingen zijn volop aan de gang. Het idee is om samen met de kleuters een muziekdoosje te maken, of meer bepaald een schuddoos. Dit doen we met simpele kaasdozen. Aangezien ik stage loop in een gemengde klas, dus peuters en kleuters van een 1e kleuterklas moet ik wat variatie voorzien in de kleuterklas. Dus de kleuters van de eerste kleuterklas maken er ook nog een gedichten- en liedjesdoos bij. Deze doos kan open en dicht, wat heel duidelijk aan bod komt tijdens de stageweek. De dozen heb ik al een goeie grondlaag gegeven, zodat het schilderen in de kleuterklas volgende week vlot verloopt. Ik hoop een leuk resultaat te bekomen! Ik ben benieuwd!! 

De vrijdag voor de stage ging ik al mijn stageklas klaarzetten, want het was een hele verhuis. En dozen nemen namelijk heel wat plaats in, dit kan je zien op deze foto. En dit was dan nog maar een klein deel die mee moest, maandag stamp ik mijn auto weer vol, en dan is het eindelijk tijd om de dozen tot leven te laten komen!






Maandag was het eindelijk zover. De kleuters waren dol op alle dozen, dat bleek heel duidelijk bij de waarneming die van een leien dakje verliep. Bijna elke activiteit heb ik ingeleid met een doos, en telkens opnieuw waren de kleuters razend benieuwd wat in de doos verscholen zat. We maakten ook leuke knutselwerkjes. Ik heb gedifferentieerd voor de peuters en de kleuters van de eerste kleuterklas. De peuters maakten uit een deksel (was ook een aan te leren begrip) een creatie met 'toververf'. Ik goot enkele druppels verf ( rood, blauw en geel) in het deksel en telkens 6 knikkers. Zo konden de kleuters het deksel heen en weer schudden en kregen ze toververf tevoorschijn! Ze waren verwonderd over het resultaat. Daarin kleefde ik dan hun liedje en versje die we in de loop van de week geleerd hadden. 


De kleuters van de eerste kleuterklas maakten een liedjes- en versjesdoos. Deze doos kan open en toe ( ook aan te leren begrippen). Thuis had ik dus de dozen al een grondlaag gegeven. Kleuters mochten een kleur van papier kiezen en deze in stukjes scheuren. Daarna mochten ze de hele doos bekleven met de stukjes. Daarin kleefde ik eveneens het liedje en het versje.

Samen met alle kleuters maakten we ook nog een een schuddoos. Kleuters mochten een kaasdoos bestempelen met behulp van doosjes. Ik heb hierin alweer gedifferentieerd door de peuters enkel met rood te doen stempelen want deze kleur kennen ze het best. Peuters moesten ook enkel maar de boven-  en onderkant  bestempelen. Terwijl de kleuters van de eerste kleuterklas de hele doos moesten bestempelen en dit met de 3 hoofdkleuren.  Ik deed er toen nog rijstkorrels in en schudden maar! Dolle pret was verzekerd! 


Verder leerden we dus nog het versje: 


Deurtje, deurtje, ga eens open
want ik kom er in gekropen.
De deurtjes doe ik helemaal toe,
en als iemand op de bel duwt
roep ik: "KIEKEBOE!"

Ik bracht dit aan met de grootste doos die ik meehad, daar was een deur in gesneden en ik duidde telkens een kleuter aan die in de doos mocht kruipen en die op het einde kiekeboe mocht roepen. De peuters en kleuters deden dit zeer graag! 

Dit was ons liedje die we heel veel gezongen hebben. Ik duidde telkens 1 kleuter aan die de doos mocht laten rondreizen in de klas ( rondlopen in de kring) en deze dan telkens aan een andere kleuter mocht geven op het einde van het liedje. Ik dacht dat dit nog wat te moeilijk zou zijn, maar de kleuters deden heel goed mee! 
Het was een zeer geslaagde stage, het thema dozen biedt heel wat mogelijkheden!!! 

woensdag 13 februari 2013

De verteltas... terug van weggeweest

Oeps, de verteltas was ik even vergeten. Deze moesten we vorig jaar maken voor het vak Nederlands. De bedoeling was dat je een boek koos die je aanstond, en waarmee je verschillende dingen kon aanvangen. Ik snuisterde wat rond in de bib en al snel ging mijn oog uit naar Eefje Donkerblauw. Ik bladerde door het boek en was meteen verkocht! 

Het gaat over een koningin, Eefje dus, die verzot is op donkerblauw. Op een dag komt ze Koning Goudgeel tegen terwijl ze schelpen raapt op het strand. Nu is ze ook verzot op goudgeel, en pept haar huis op met goudgeel. Alles staat heel mooi bij het donkerblauw. Al snel worden ze verliefd en krijgen ze kindjes, die namelijk groen zijn. Als één van haar kinderen groot genoeg is trouwt ze met Prins Avondrood en krijgen ze paarse kindjes, behalve Lobbe is nog rood. Hij trouwt dan weer met Geeltje, en samen krijgen ze oranje kinderen, behalve Ansje, want die is net als Geeltje geel. 
Zo zie je een familie in alle kleuren van de regenboog. 

Je merkt al snel dat je heel wat kan doen met zo'n boek. Er zit heel wat bruikbaar materiaal in. Eerst wou ik mijn verteltas vorm geven, ik had toen besloten om de regenboog die in het boek voorkomt te gebruiken. En de tas zelf, die is donkerblauw natuurlijk!!   









Daarnaast moesten we een infomap maken, deze staat uiterst rechts op de foto. Daar staat onder andere in wat allemaal in de verteltas te vinden is, hoe de spelletjes gehanteerd moeten worden en hoe de ouders de verteltas kunnen gebruiken naar hun kinderen toe.Want het is de bedoeling dat er elk om de beurt een kleuter de verteltas voor enige tijd meeneemt naar huis.

Daarnaast is er nog een aanvullende map, deze heb ik gemaakt rond allerlei kleurtjes. Enkele leuke activiteiten staan uitgewerkt, en ik wil kleuters zo vooral iets bijbrengen rond kleuren mengen. 

In het kleine schriftje kunnen ouders iets kwijt over de verteltas. Zijn er nog tips, bedenkingen, positieve punten... Daar kunnen zij het allemaal in kwijt.

Verder heb ik nog 3 spelletjes: 2 puzzels en een memoryspel. Op het doosje kan je telkens zien wat er in zit. Dit is voor zowel de ouders als de kleuters duidelijk. 

Ik hoop dat ik nog veel kan werken met de verteltas!







donderdag 7 februari 2013

De sint in mijn huis...

Het huis van Sinterklaas, het is erg goed gebouwd, 
een baksteen hier een baksteen daar, cement en ook wat hout! 
Het huis van Sinterklaas, het was een hele klus. 
De living en de slaapkamer, het was een hele klus! 


Van 26 november tot en met 30 november liep ik stage in de 2e- 3e kleuterklas kleuterklas. De periode bij uitstek om rond Sinterklaas te werken. Maar van school uit moesten we eigenlijk het thema 'wonen' in de klas brengen. Dus hebben we dit simpelweg aan elkaar gekoppeld. De week begon met een waarneming omtrent allerlei materialen om een huis te bouwen. We bekeken kort hoe een huis nu eigenlijk moet gebouwd worden. Met deze materialen konden de kleuters in de bouwhoek aan de slag. De kleuters hebben me werkelijk in verwondering gebracht toen ze mij vol trots riepen vanop het balkon: ' Juf Emma, je moet eens komen kijken wat wij allemaal samen gebouwd hebben'. Ik ging vol nieuwsgierigheid naar boven en zag daar een zeer mooi bouwwerk staan, dit verdiende een foto!



De week was dus al heel mooi ingezet. Geleidelijk aan kwam Sinterklaas meer en meer aan bod, en een knutselwerk kon daaraan zeker niet ontbreken! De kleuters van de 2e kleuterklas hebben toen een Sinterklaas gemaakt. Dit deden ze aan de hand van 2 kartonnen bordjes die ik aan elkaar geniet heb. Met watjes mochten ze een baard maken. Op rood papier mochten de kleuters een geel kruis schilderen. Juf Emma zorgde voor het geheel en de kleuters konden trots vertrekken naar huis met hun Sinterklaas.







De kleuters van de 3e kleuterklas maakten een zwarte piet. Ze mochten een ballon helemaal bekleven met krantenpapier, de laatste laag moest zwart papier zijn. Een strook papier die ze mochten versieren diende als de zwarte pietenhoed. Daarna moesten ze nog flink hun best doen om een mond en ogen uit te knippen en klaar is kees. Zwarte Piet is helemaal klaar om mee te nemen naar naar huis!



Verder deden de kleuters ook nog aan zwartepietentraining in de gymzaal, waar ze moesten oefenen om over daken te lopen, pakjes in de schoorsteen te gooien enzoverder. De donderdag maakten ze nog heerlijke speculooskoekjes met Juf Emma. Dat was smullen eens ze uit de oven kwamen! 

Op vrijdag en dus op de laatste dag mochten de kleuters van de tweede kleuterklas naar een toneelstuk gaan kijken en had ik dus enkel de kleuters van de derde kleuterklas bij me.Vanuit het vak Multimedia in de Basisschool kregen we de opdracht een stop- motion video te maken samen met de kleuters. Dit was dus het moment bij uitstek om dit samen met de kleuters van de derde kleuterklas te doen. 
En dit is het resultaat waar de kleuters zeer trots mogen op zijn!!! Je zal zien dat dit niet met het thema 'De sint in mijn huis' te maken heeft, maar ik heb de kleuters de vrije keuze gelaten waarover ze een filmpje mochten maken. 

Verder moesten we ook enkele klasoverschrijdende activiteiten uitvoeren. Er stond dus nog een studente in de school waar ik stage liep. Onze twee klassen werden samengevoegd om naar een dramaproject te kijken dat de medestudente en mezelf in elkaar staken. Dit was helemaal in het thema. De kleuters vertelden er nog over in de klas, in de gang, op de speelplaats. Ze hadden er dus echt iets van opgestoken, dit deed me zeer veel deugd!

Jammer dat 1 creatieve week zeer snel voorbij gaat! We zijn weer wat ervaringen rijker, ik kijk alweer uit naar de volgende stage!

Het maken van popjes

Voor het het vak beeld kregen we de opdracht allerhande popjes te maken. In totaal moesten we 10 soorten popjes maken. Ik ben begonnen met materiaal bij elkaar te sprokkelen en dan ben ik stilletjes aan tot verschillende en creatieve ideeën gekomen... En dit zijn de resultaten


De stokpop
Die heb ik gemaakt met een bolletje piepschuim. Daarin heb ik de stok bevestigd ( let wel op dat je piepschuim niet gaat wegsmelten als je lijm gebruikt!!!). Een lapje witte stof erover en toen moest ik nog wat vinden om er een leuke snoet van te maken. Wat overschot van draden en een lapje vilt voor de mond en hij kreeg al vorm. De ogen zijn gemaakt van 2 oude knopen die eraan genaaid zijn. En om hem een wat leukere look te geven, heb ik hem nog een das gegeven.










Dit is mijn doospop. Die is heel simpel te maken, namelijk met twee oude doosjes van doopsuiker. Deze heb ik vastgemaakt met papierkleefband, zodat de bek nog open en dicht kan. Het haar heb ik erop genaaid met naald en draad en daarvoor gebruikte ik raffia. De twee bolletjes voor de ogen heb ik gepikt van een bloemstuk en wit geschilderd. Wat zwart en rood papier om de bek af te maken en klaar is de doospop. 










Hier is mijn sokpop dan. Dit was een hele klus om die te maken. je moet de sok onderaan openknippen en er dan een zwarte lap aannaaien, zo vorm je al een mond. Bovenaan heb ik weer hetzelfde haar gebruikt als de stokpop, met een combinatie van paarse draden. De mond heb ik wat opgevuld met mousse zodat hij wat meer vulling krijgt. De twee ogen zijn dezelfde als de doospop en zijn aangebracht met het lijmpistool.








 Daar is mijn muis, gemaakt uit een spons. Het was een heel werk om de muis een mooie vorm te geven vanuit een spons. Maar het resultaat mag er wezen. De spons is beschilderd met acrylverf, omdat deze een goeie dekking geeft. De oren zijn gemaakt uit een soort rubberpapier en de staart is een touw in het grijs geschilderd. De snorharen ten slotte zijn stukken ijzerdraad. 





Hier is het koppeltje, de boer en de boerin. Dit zijn mijn lepelpoppen, heel simpel gemaakt met 2 houten lepels. Bij het uittekenen van het patroon moet je ervoor opletten dat je dit groot genoeg doet, ik spreek uit ervaring :). Het haar van beiden is weer gemaakt van raffia. De ogen en mond zijn afgewerkt met vilt, eveneens de klompjes. Om wat meer vulling te geven heb ik de armen wat opgevuld met mousse. 










 
Piep, ik ben meneer konijn. Hij komt uit zijn holletje gekropen. Goed geraden, dit is een verdwijnpop. De pop waar het meeste werkuren ingekropen hebben. De buis is een dikke kartonnen buis die ik geschilderd heb met acrylverf. Het patroon moet je ook weer groot genoeg uittekenen, omdat je met een dikke stof werkt. Snorharen zijn gemaakt van raffia, en de ogen zijn afgewerkt met vilt. Het is een pop die zeker dienst zal doen in de kleuterklas! 









 En daar is de borstelpop. Hij is gemaakt uit een borstel ( dit kon je al raden :) ) Deze is weer beschilderd met acrylverf, die schilfert niet af. De bril is geplooid uit ijzerdraad en de mond is gemaakt, als je goed kijkt, van een rekker. De neus is de overschot van een stukje plastiek die ik in mijn knutselkast terugvond. Veel heb je niet nodig om leuke poppen te maken dus! 












Hier is nog een duo, de vingerpopjes. Deze zijn volledig gemaakt uit vilt. Heel simpel en een heel leuk resultaat!
Dit is mijn laatste pop, de handschoen pop. Ik heb er appeltjes van gemaakt, de groene kleur is een goed contrast op de zwarte handschoen. De appeltjes zijn gemaakt uit vilt en afgewerkt met knopen, pasta, schelpjes, naald en draad... Met het lijmpistool zijn deze eraan gebracht, zodat ze zeker niet meer los komen! 












Ik hoop deze popjes veel te kunnen gebruiken bij de kleuters en ze hiermee te boeien!