donderdag 29 december 2011

En nog even dit...

Dag iedereen,

Aangezien het jaar 2011 bijna ten einde is, is het bijna tijd om af te tellen naar 2012. Het zal een leerrijk jaar worden, vol leuke stages, moeilijke examens en mooie klasmomenten. Ik kijk er al volledig naar uit. Bij deze wens ik iedereen een vreugdevol een deugddoend eindejaar en een spetterend, gezond, fantastisch, liefdevol, leerrijk en leuk 2012!!!

LATEN WE ER SAMEN IETS MOOIS VAN MAKEN!


Leuke opdrachten voor het vak beeld

Dag allemaal,

Dit kon ik toch niet achterwege laten. Het is heel belangrijk in de opleiding van kleuterleidster: de creativiteit. We konden onze creatieve kant helemaal laten opborrelen in het vak beeld. Als eerste opdracht van dit semester kregen we de opdracht om tekeningen te maken van stukken fruit. Daarbij moesten verschillende materialen gebruiken: kleurpotloden, potloden, waterverf, pastelkrijtjes, bister en een uit vrije keuze. Het is niet simpel om stukken fruit in hun juiste vormen na te tekenen op een wit tekenblad. Maar ik ben erin geslaagd, net zoals alle andere studenten uit mijn klas.



 











Bij de tweede opdracht was het de bedoeling om een monster te maken. Dit moest uit een ballon bestaan. De eerste stap was om de ballon te bekleden met 5 lagen papier maché. Ik had al pech, want toen ik de eerste 3 lagen liet drogen was mijn ballon beginnen krimpen en mocht ik opnieuw beginnen. De tweede poging is wel gelukt. Ik had 6 lagen aan mijn ballon geplakt, om zeker te zijn. En toen is het mij gelukt. Ik zocht op internet wat inspiratie voor het concept van mijn monster, en dit is het resultaat geworden:



De cultuurproef

Dag iedereen,

Tussen al ons werk door moest ik ook nog aandacht besteden aan de cultuurproef. Het was de bedoeling om 3 zaken bezocht, gezien of beleefd te hebben. Dit hoort bij het vak muzische grondhouding.
 
Als eerste ben ik naar ' De mannen' gaan kijken, gespeeld door het Gents Volkstoneel. Er speelden enkele bekenden in mee: Chris Van den Durpel, Daan Hugaert, Mieke Bouve en Bob De Moor. Een prachtig en grappig toneelstuk die zich afspeelt in wat criminele toestanden. 

Op 4, 5, en 6 november deed ik zelf mee in het dansstuk ' It's life'. Ik dans namelijk in de dansgroep ' Ballet attitude' hier in Tielt. Het stuk is zo opgebouwd dat er 6 karakters waren. Ik zelf speelde het karakter kwaadheid. De andere karakters waren: lief, frivool, sensueel, vurig en verlegen. Het stuk begint gaat over het leven en begint dus bij de geboorte. Tijdens de puberteit komt men veel verschillende karakters tegen. En op het einde is het tijd om heen te gaan. Dit gebeurde op het nummer 'Show must go on' van Queen en is een choreografie van de bekende Maurice Béjart. Zelf danste ik mee in een 10- tal dansstukken, waarvan de geboorte met de 6 karakters, enkele moderne dansen en ook nog een tango, waarmee we vorig jaar op het dansfestival in Kortrijk de 2e plaats behaalden. 
Het was een prachtstuk van een optreden. We hebben er 3 jaar aan gewerkt, en dit werd beloond met 3 spectaculaire avonden waar de zaal iedere keer net niet was uitverkocht. Dit geeft ons voldoening van al onze inspanningen.... 

Moderne dans



Finale deel 1

Finale deel 2




De 6 karakters
Karakter kwaadheid

Heengaan












Interesse naar de balletgroep Attitude? Surf dan even naar www.balletattitude.be


Om 3 verschillende zaken te hebben, koos ik als laatste om het hospitaalmuseum in Brugge te bezoeken. Daar kregen we een beeld hoe de geneeskunde is gevorderd door de eeuwen heen.

Zin om Brugge en zijn musea eens te bezoeken? Dan kan krijg je op deze site een uitgebreid aanbod van activiteiten.
www.brugge.be



woensdag 28 december 2011

Mijn allereerste stage-ervaring. 30/11/11 - 2/12/11

Goeiemorgen, goeiemorgen. Hier zijn we weer, hallo. 
Elke morgen, elke morgen, groeten wij elkander zo.
Eens kijken hier, eens kijken daar en zwaaien naar elkaar.
Alle kindjes komen graag, weer naar onze klas vandaag.


Dit was het liedje dat ik voor de allereerste keer mocht zingen op mijn stage. De allereerste dag, ik moest het onthaal al geven. Dit was enorm spannend. Maar de kleuters deden allemaal heel enthousiast mee. Het onthaal verliep heel vlot. 


Na mijn allereerst onthaal moest ik ook nog het liedje ' Pietenhoeden' aanleren. De kleuters kenden het al, dus moest ik gewoon een variatie met mijn materiaal gebruiken. Ik maakte prenten die bij het liedje pasten en stopte die en de zak van Zwarte Piet. Om de beurt mocht een kleuter een prent uit de zak nemen. Daarna was het de bedoeling dat ze de prenten in de juiste volgorde van het liedje legden. En dat lukt heel goed, alweer een geslaagde activiteit. 


De Sint kwam dan ook nog op bezoek, wat een hele belevenis was voor de kleuters. Ze kregen die donderdagmorgen allemaal hun zwarte pietenmuts op hun hoofd en we shminkten hun wangen zwart. En weg waren we, we brachten een bezoek aan de Sint. De kinderen gingen er helemaal in op. Het voelde fantastisch om dat te zien.


Verder gaven we ook nog een godsdienstmoment aan de hand van het verhaal van ' Job de giraf'. Daarbij gebruikten we ook prenten. De kleuters gingen er helemaal in op.


Ook het voorleesmoment stond op ons programma. Om in de sfeer van de Sint te blijven, las ik het boekje ' Pietje Pedro helpt de Sint' voor. Het was best een spannend verhaal, merkte ik aan de reacties van de kleuters. Toen ik begon aan het verhaal was het opeens muisstil. Dit zijn momenten waar ik enorm van genoten heb, de kleuters gingen in het verhaal op en vertelden er nog over op de speelplaats. 


Als beeldactiviteit maakten we het paard van Sinterklaas. De kleuters mochten de paarden kleuren of schilderen. Wij vulden ze op met krantenpropjes en als afwerking mochten de kleuters de manen van het paard nog bevestigen aan het paard. Op het einde van de stage kregen de kleuters de paarden mee naar huis. 


We hadden ook nog een bewegingsactiviteit waar de kleuters over de daken moesten lopen en zo een parcours moesten afleggen. Als tussendoortje hadden we een memoryspel van de Sint voorzien.


Dit was echt een topstage. Het contact met de kinderen vind ik geweldig. Ze komen naar je toe, vertellen dat ze jou een superjuf vinden, en wanneer je verteld in het laatste middagonthaal dat het je laatste dag is in de klas dat ze bijna tranen in hun ogen krijgen. Dit ontroerde mij, ik verlang al tot de volgende stage!

Uitstap Gent- Planckendael

Dag iedereen,

Op 27 oktober 2011 gingen we met alle eerstejaarsstudenten naar Gent. Daar bezochten we 2 musea: het S.M.A.K en het MSK. Eerst bezochten we we het MSK waar we heel wat bekende werken zagen. We kregen heel oude werken te zien, en gingen zo over naar nieuwere en moderne werken. Na een uur rondleiding in het MSK, staken we de straat over om het S.M.A.K te bezoeken. Dat was een museum dat iets meer in mijn smaak lag. Het waren allemaal moderne werken. Dit sprak me heel erg aan. het was er een leuk vertoeven. 
Een werk uit het MSK



Een beeld uit het MSK
Een werk uit het S.M.A.K




Tegen de middag vertrokken we dan naar Mechelen om daar Planckendael te bezoeken. We namen eerst de tijd om te picknicken. Daarna mochten we een uur vrij rondlopen en toen kregen we nog een klein uurtje een rondleiding. We wilden al onmiddellijk de kleine giraf zien. Na een korte wandeling in het Afrika vertrokken we richting de giraf. En jawel, daar stond de kleine spruit te schitteren. Dit was heel leuk om te zien. 
Tijdens de rondleiding gingen we ook nog eens kort langs bij de giraffen, daarna gingen we naar de Bonobo- apen en toen zetten we onze tocht verder naar de hyena's. En tussendoor konden we ook nog 2 prachtige jachtluipaarden bezichtigen. Het was een heel leuke, lastige en leerrijke dag! 























































Ook interesse naar deze mooie uitstap? 
Meer info vindt u op: 
www.planckendael.be

donderdag 8 december 2011

Muzisch project

Hallo,

In oktober kregen we de opdracht om een muzisch project tot een goed einde te brengen. Het was de bedoeling om van een prentenboek een toneelstuk te maken voor kleuters en lagere schoolkinderen. Een hele opdracht, leek het ons dus. In de les kregen we 2 uur de tijd om te speculeren over ons concept. Er lagen prentenboeken vooraan in de klas waaruit we ons concept mochten kiezen. Wij wilden met onze groep de uitdaging aangaan om zelf een prentenboek uit te kiezen. We hadden een groepje van 7 studenten, dus leek ons het boek ' Kleine zebra' een ideale uitdaging: in dat boek komen 7 zebra's voor.

Tijdens die 2 uren hebben we elkaars talenten afgetast en genoteerd. De rollen werden verdeeld en we kregen al een hoop ideeën over de kostumering en alle materiaal. We kwamen tot het besluit om niet veel werk te steken in het decor. Wij wilden het sober houden en veel werk in de kostumering en tekst steken. Ons decor waren transparanten waar we de belangrijkste prenten hadden opgetekend. Het gaf een heel mooi effect. Voor de kostuums kregen we het idee om een witte t- shirt met zwarte strepen te beschilderen. Iedere zebra in zijn eigen karakter: de geliefde zebra, de zebra met maar 1 streepje, de slaperige zebra... 

De les erna kregen we de kans om ons stuk al volledig te oefenen. We plaatsten de tekst en gaven ons mening. We kwamen tot een mooi geheel, we waren er klaar voor. Maar om helemaal zeker te zijn lasten we nog een generale repetitie in, waar we het stuk tot wel 3 keer hebben doorgespeeld. 
Zo, nu waren we klaar om naar de basisschool in Aarsele te vertrekken. 
 
Eens we daar aankwamen op dinsdag 15 november 2011 sloegen de zenuwen toch wel toe. Ik vond het gewoon spannend om de reacties van de kinderen te weten. En ja hoor, missie volbracht: de kinderen vonden het heeeeeeel mooi vertelden ze vol enthousiasme. Dit gaf ons voldoening, we waren heel tevreden over ons resultaat!


















zaterdag 15 oktober 2011

Tweedaagse 3-4 oktober 2011



Dag allemaal,

Begin oktober gingen we met z'n allen naar Merkenveld om daar een muzische tweedaagse mee te maken. We wisten niet goed wat ons te doen stond, dus pakten we onze koffers vol nieuwsgierigheid in. Samen vertrokken we richting Zedelgem met de trein. Eens aangekomen in Merkenveld leerden we een lied aan naar aanleiding van de World Teachers Day die zich op 5 oktober plaatsvond. We kregen al meteen te horen dat we het lied mochten aanleren aan lagere schoolkinderen op 5 oktober. Mijn zangkriebels kwamen al volop naar boven.

Tijdens die 2 mooie dagen hebben we verschillende workshops beleefd waar onze creativiteit op hol sloeg. We leerden op muziek een mooie schilderij maken. Bij de workshop Nederlands speelden we met taal en lieten we ons volledig gaan in een kort toneelstukje. Bij beeld kregen we de kans om een masker te maken voor elkaar die uit krantenpapier bestond. En ga zo maar door.

Kortom, het waren 2 fantastische, leerrijke en creatieve dagen waar we meer talenten van onszelf ontdekten en waar we de klas een stuk beter leerden kennen. We voelden ons klaargestoomd om vol goede moed te beginnen aan het academiejaar 



 







Maskers maken met kosteloos materiaal